BADAM merupakan kacang istimewa yang menjadi makanan sampingan yang biasanya
dimasukkan ke dalam coklat bagi meningkatkan kesedapan dan nilainya. Badam
telah digunakan atau dimakan oleh masyarakat di Timur Tengah, Iran,
Afghanistan, Pakistan & India, beribu tahun dahulu bagi tujuan meransang
minda dan meningkatkan daya ingatan bagi tujuan penghafalan al-Quran, Hadist
dan pelbagai ilmu.
Sebagai contoh penyelidikan
yang telah dibuat, hampir semua kanak-kanak, remaja, orang dewasa serta warga
emas yang menghafal al-Quran, Hadist dan pelbagai ilmu di sekitar Pakistan
& India, mereka telah mengambilnya sebagai salah satu sumber makanan tambahan
bagi tujuan meningkatkan daya ingatan bagi tujuan hafalan dan menjaga ingatan.
Penyelidikan ini termasuk juga ahli akedemik & golongan professional di
sana, kerana mereka sudah menjadikan pengambilan tersebut sebagai amalan
harian.
Pakistan dan India telah
banyak melahirkan para saintis, pakar perubatan dan para juga alim ulamak yang
pakar di dalam ilmu al-Quran & Hadist yang layak diberi gelaran Sheikul
Hadist sehingga diberi kemuliaan oleh ALLAH untuk mereka mengajar di Mekah dan
Medinah. Sudah menjadi kebiasaan di Pakistan dan India sekiranya kita terjumpa
pakar-pakar perubatan, saintis, pakar teknologi maklumat, pakar jurutera serta
golongan professional yang menghafal a-Quran & Hadist.
Menurut pakar-pakar
pemakanan, badam merupakan sumber makanan untuk kesihatan kerana khasiatnya
yang pelbagai. Badam mengandungi 20 kali lebih banyak protein jika dibandingkan
dengan bijirin lain. Kandungan lemak dan kabohidratnya tinggi dan ianya
mengandungi sumber gula yang tinggi.
Menurut kajian kandungan
vitamin B dalam badam mengatasi kandungan vitamin di dalam telur. Kandungan
kalsium juga mengatasi kandungan khasiat susu dan dan kandungan fosforusnya
melebihi kandungan fosforus di dalam keju. Kanak-kanak juga amat sesuai memakan
badam kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka, selain membina tulang
dan gigi. Sementara kepada orang dewasa pula ia dapat membantu menyihatkan
jantung mereka.
KURMA adalah sejenis
tumbuhan yang dikenali dalam bahasa saintifik Phonex Dactylifera. Kurma
mengandungi lebih 50% glukosa dan ianya dapat diserap oleh badan dan mampu
memberi tenaga yang segera dan konsisten kepada kanak-kanak. Kurma juga
mengandungi serat, amat baik untuk mencegah sembelit dan memudahkan pembuangan
air besar.
KISMIS
KISMIS mempunyai banyak
khasiat pemakanan seperti mineral, serat dan vitamin yang merupakan nutrisi
penting untuk badan. Dalam Islam, kismis sudah lama disarankan untuk pemakanan
kanak-kanak kerana ia adalah makanan tambahan yang mampu merangsang minda dalam
melahirkan generasi genius. Menyedari kebaikan kismis dan kemampuannya menjadi
snek dalam makanan kanak-kanak, masyarakat Barat turut mula mengambilnya di
dalam diet seharian mereka.
Oleh itu, SUSU ILHAM sangat baik untuk anak-anak anda!!!!!! ^_^
No comments:
Post a Comment
sebarang pertanyaan?sila ajukan tanpa was-was (^_^)